Harvard, British Columbia, Maastricht ve Vrije Üniversitelerinden psikologlar yaptıkları araştırmada abes vaktin, insanları paradan daha çok mesut ettiğini ortaya koydu. Ayrıca sonuçlara göre nakit mutluluğu satın alabiliyor.
ABD, Kanada, Hollanda ve Danimarka’dan, aralarında 800 milyonerin de yer aldığı 6 bin yetişkin üzerinde yapılan çalışmada, katılımcılara zamana karşılık ne kadar nakit ödeyebilecekleri soruldu.
Araştırmanın sonuçları vakit için her ay nakit ödeyecek kişilerin üçte ani az olduğunu, ancak bu kesimin diğerlerine oranla hayatı daha çok sevdiğini ortaya koydu.
‘PARA MUTLULUĞU SATIN ALABİLİR’
Araştırmayı yürüten psikologlar, vakit darlığından doğan stresin insanların psikolojisini kötü etkilediğini, anksiyete ve insomnia gibi psikolojik rahatsızlıklara davetiye çıkardığını hatırlatarak, zamanı ‘satın almanın’ bu nedenle insanları mesut ettiğini söyledi. Ekipte yer saha British Columbia Üniversitesi’nden Dr Elizabeth Dunn, “Para aslında mutluluğu satın alabiliyor. (…) Öyleyse yapmaktan nefret ettiğiniz bir iş varsa ve bu sizi canınızdan bezdiriyorsa, kendinize bunu nakit karşılığı yaptırabileceğiniz biri olup olmadığını sorun. Bilim bunun iyi bir yatırım olduğunu söylüyor” dedi.