Sıcakların, insanların psikolojik durumları üzerinde çok ağırbaşlı etkileri olduğunu belirten Klinik Psikolog Yaşam Yanardağ Çelik, özellikle öfke denetim problemi olan insanlarda sıcakların etkisiyle kontrolün daha da zorlaştığının görüldüğünü kaydetti. Panik girişken yaşayan kişilerin sıcak havaların etkisiyle yürek çarpıntılarının arttığı ve panik girişken nöbetlerinin sıklaştığını anlatan Çelik şönları söyledi:
“Sıcaklardan kaynaklı olarak tahammül seviyemizin düştüğü doğrudur. Normalde bir duruma gösterdiğimiz tepki, sıcakların etkisiyle çok daha çok olabiliyor. Nasıl ki çok sıcakta su seviyesi azalmış bir arabayı hızlı kullanmaya devam ettiğinizde ısı yapıyorsa, insan da aynı şekilde tepkileri artabilir, ruhsal olarak ısı yapabilir ve normalde bir olaya göstereceği tepkinin dozu yükselir. Verdiğimiz tepkilere, kurduğumuz ilişkilere çok dikkat etmeliyiz. Çünkü bu kırılmalar, yaz bittikten sonra bize sorun olarak dönecektir. Sıcaklarda kontrollü tepki vermeliyiz yoksa kırılan ilişkileri onarmak sonra çok daha zor olacak.”
CİNSEL YAŞAMI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR
İletişim kurulan işleri güneşin etkili olduğu saatlerde yapmamanın da bir çözüm olduğunu kaydeden Psikolog Çelik şu uyarılarda bulundu:
“Sıcağın psikolojimizi de menfi etkileyecek durumunu daha aza indirgeyebiliriz. Yaz geldi diye sosyal yaşamımızı bitirmeyeceğiz ama, serinlik zamanlarında sosyal ilişkilerimizi arttırmakta yarar var. Güneşin bizi etkilediği zamanları serin yerlerde geçirmeliyiz. Sürekli sıcaktan bahsetmek, her muhabbeti sıcak ve nemle açıp sıcakla kapatmak hiç bir işimize yaramayacak. Bunu kabul etmek, sıcağı sohbet konusu yapmak yerine nasıl rahat edeceğimizi konuşmalıyız. Sıcaklar sadece iletişimi değil, cinsel hayatı da menfi etkiliyor. Aşırı sıcakların etkisiyle cinsel hayat sekteye uğruyor. Bu çiftlerin kabul etmesi gereken bir gerçek. Yaşadıkları ortamda klima gibi soğutucu bir aygıt yoksa bir süre ırak yatmak gerekebiliyor.”