Anne baba olmak, dünyanın en güzel deneyimlerinden biri ancak kimi zorlayıcı dönemler oluyor. İnatçı çocuğa nasıl davranacağımızı şaşırıyor, iletişim yolu bulmakta kafa karışıklığı yaşıyoruz. Psikolojik danışman Erdinç Güllü, siz kıymetli ‘Yüksek Topuklar’ okuyucuları için inatla kafa etmenin yollarını anlatıyor.
Güzel bir bahar günü, ağaçlar çiçek açmış her yer yemyeşil… Bu güzelim bahar gününde iki yaşındaki oğlunuzla veya kızınızla dışarı çıkmışsınız. Mevsim bahar olsa da hava biraz soğuk. Çocuğunuz inatla montunu giymiyor.
Dışarıdasınız dün akşamki yağmurdan kalma bir su birikintisi görüyorsunuz “yavrum suya basma!” diye bağırmışsınız ama kimin umurunda, oğlunuz size dönmeden yanıt veriyor “bascam işte!”
Az sonra bir arkadaşınızla karşılaşıyorsunuz, sizi kahve içmeye çağrı ediyor, kırmıyorsunuz, kızınızla birlikte merdivenleri tırmanmaya başlıyorsunuz ama oğlunuz elinizden tutmuyor “ben kendim çıkıcam!” diyor siz inatlaşıyorsunuz o inatlaşıyor derken kavga – dövüş merdivenleri çıkmışsınız. Merdiven değil de oğlunuz yormuş sizi…
İçeri gireceksiniz, kapıda da bir münakaşa yaşıyorsunuz “hayır anne, bırak ben çıkarıcam ayakkabımı!” bağrışlarıyla arkadaşınızın evine zor bela girdiniz. Arkadaşınızla kahvelerinizi içerken oğlunuzdan yakınmaya başladınız: “Oğlum hiç aş yemiyor, elimde kaşık onun ardından koşmaktan yoruldum, sözümü hiç dinlemiyor, kızsam olmuyor, dövsem olmuyor, ne yapacağımı şaşırdım!”
Pek fazla ebeveyn baba, çocuklarının inatçılığından yakınır. Oysa inatçılığı değiştirmek mümkün!
İnatçı çocuğa nasıl davranmalı? İşte size çözüm yolları:
Son olarak çocuğunuzu sevin! Ama ona sevdiğinizi göstererek… Sevilen çocuk daha mesut olur ve mesut çocuklar inatlaşmayı azaltır.
Erdinç Güllü’nün kitaplarını incelemek için BURAYA TIKLAYIN